Uitgeven in Eigen Beheer


Uitgeven in eigen beheer, je leert er veel van. Schrijven van een boek is al moeilijk, laat staan de opmaak, een aantrekkelijke cover, het regelen van een drukker en de administratieve rompslomp die erbij komt kijken. Dan heb ik het niet eens over de weg die je moet bewandelen waardoor het overal verkrijgbaar is. Nu denken jullie: waarom begin je er dan aan? Dit is geen klaarzang hoor, ik vind het heerlijk om te ontdekken en te leren.

Iets wat ik tot nu heb ondervonden is dat alles geld kost. Iedereen wil zijn of haar deel hebben van iets waar je hard voor hebt gewerkt. Je kan je boeken alleen via je webshop verkopen, maar hoe groot is de kans dat je daarmee iedere lezer bereikt? Wanneer ik zelf een boek erg interessant vind, dan kijk ik ook als eerste op bol.com. Vervolgens google ik naar de laagste prijs en kijk dan of ik het vertrouw om het via die site te kopen.

En als ik eerlijk ben... Het is ook iets om trots op te zijn, wanneer jouw boek, waar je heel hard aan gewerkt hebt, uren, dagen, weken en maanden mee geploeterd hebt, bij bol.com te bestellen is, op de site van bruna prijkt en het liefst in de boekhandel zelf ligt. En dat is nou juist het lastige. Als onbekende, net beginnende schrijfster lig je niet zomaar in de boekhandel, kom je wel op bol.com of bruna.nl, maar vaak helemaal weggestopt op de site, je moet echt specifiek zoeken op de naam van de auteur en de titel, wil je het boek vinden en kunnen bestellen. Het staat gerangschikt op wat waarschijnlijk het beste verkoopt en dus het meeste geld mee binnen te halen is. Ik geef ze geen ongelijk, natuurlijk.

Wanneer je eenmaal een manuscript geschreven hebt (heel knap gedaan, er gaat veel tijd en doorzettingsvermogen in zitten, dus het volledig schrijven van een manuscript vind ik al een schouderklop waard) sta je voor verschillende keuzes. Je kan het proberen bij een traditionele uitgeverij, maar de kans dat je eruit gepikt wordt is echt vreselijk klein. Een van de reacties die ik na inzending ontving was ook: het aanbod aan buitenlands werk is zo groot en van dermate kwaliteit... bla bla.. In die strekking. Je manuscript moet echt garant staan voor een spetterende verkoop, waar een uitgeverij goed aan kan verdienen, anders beginnen ze er niet aan. Tegenwoordig zijn er meerdere kleine uitgeverijen, die wat coulanter zijn en waar je eventueel ook terecht kan, wanneer je geen bestseller of kaskraker hebt geschreven.

Als selfpubber, zoals iemand die het uitgeeft in eigen beheer wordt genoemd, moet je (durven) investeren. Wanneer je het goed wilt aanpakken, moet je eerst je manuscript laten redigeren (door iemand die er verstand van heeft en niet de buurvrouw of een vriendin, zus, tante of dergelijke), wat geld kost. Mijn mening is dat je echt niet zonder gedegen redactie kan, wil je serieus genomen worden. Daarna komt de opmaak en cover. Mijn man is redelijk handig, dus die stap is voor mij gratis, vaak kost dit een paar honderd euro, van wat ik heb gehoord.

Wanneer je deze stappen hebt doorlopen, sta je voor een keuze bij het uitgeven in eigen beheer. Via een clusteruitgeverij, een POD drukker (zelfs het Centraal Boekhuis heeft tegenwoordig de mogelijkheid om POD te drukken) en misschien nog meer mogelijkheden, die ik nu even niet weet op te noemen.

Ik heb op diverse websites deze mogelijkheden onderzocht. Vragen gesteld (sommige websites, zoals Pumbo, hebben een live chat, erg handig voor antwoord op je vragen). Uiteindelijk was het allemaal niets voor mij. Het besluit om een eigen uitgeverij op te zetten, was geboren. Ik had me ingelezen in wat je daar allemaal voor nodig hebt. Een impressie in de vorm van een checklist:

* Drukker zoeken voor je boek

* Website (met webwinkel) maken.

* Inschrijven bij de kvk (hou er rekening mee dat je elk kwartaal aangifte moet doen bij de belastingdienst)

* ISBN uitgevers prefix aanvragen

* ISBN nummer voor het boek aanvragen

* De prijs doorgeven bij het Commissariaat voor de media (ivm de wet op de vaste boekenprijs)

* Aansluiting bij het CB regelen

* Een zakelijke rekening openen

* Promotie

Misschien ben ik her en der dingen vergeten. Hoe dan ook, een hele waslijst. Nu ben ik eindelijk zover dat ik alles afgevinkt heb (toch? Ik dacht het wel...). Achteraf viel het allemaal wel mee. En wanneer het uitgeven in eigen beheer een tijdje loopt, dan weet ik niet meer beter. Dat betekent niet dat het altijd even makkelijk is (gegaan). Ook ik heb twijfels, slechte dagen, waarin ik denk: waar ben ik aan begonnen? De komende periode zal het leren. Ik weet wel een ding: ik ben ontzettend trots op de dingen die ik tot nu toe heb bereikt! Wie had gedacht dat ik ooit nog eens mijn eigen boeken in eigen beheer zou uitgeven, met mijn eigen uitgeverij!

Mochten er vragen zijn over het uitgeven in eigen beheer... Schroom niet, stuur gewoon een berichtje, neem contact op. Ik help je graag op weg, waar ik kan. Ook ik weet niet alles, maar wat ik weet, deel ik graag.

#uitgeven #uitgeveneigenbeheer #uitgeverij #manuscript #boek #thriller #POD

127 keer bekeken1 reactie
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 DianavanHal.com

     Verba Montem@gmail.com