Kinderboerderij of (buiten)speelparadijs?


We wonen al een aantal jaar in de Betuwe, maar ik heb pas sinds kort kinderboerderij De Heuvel in Culemborg ontdekt. Een kinderboerderij, maar ook een speeltuin. En een natuur en milieucentrum. Met zo'n 100.000 bezoekers per jaar zou je verwachten dat het er best eens druk zou kunnen zijn. Maar op deze mooie nazomer/herfstdag is niets minder waar.


De Heuvel is alleen op maandag gesloten, verder zijn ze alle dagen van de week open. Kinderen en dieren lopen, spelen en bewegen door elkaar heen. Zo kan het gebeuren dat je lekker aan het schommelen bent en er ineens een eend of gans onder je door wandelt. Of dat je met een hoeveelheid kippen om je heen op de wip zit. En wanneer je aan het eind van de glijbaan komt dat er plots een meute geiten langs komt stampen. Daarnaast zijn er een aantal dieren die je in hun verblijf mag bewonderen en aaien.


Mijn jongens waren vooral enthousiast over de enorme speeltuin. Niet alleen een heus kasteel, maar ook klimtoestellen, glijbanen, een kabelbaan en een grote grasheuvel waar ze vanaf konden rollebollen. En behalve de speeltuin waar ze naar hartelust konden ravotten, was er ook een speelgedeelte voor de wat kleinere kinderen, net zo uitgestrekt en divers.

Bij nader onderzoek blijkt er eens in de maand op zondag een activiteit plaats te vinden op de kinderboerderij, in samenwerking met het Steunpunt Natuur- en Milieueducatie. Denk aan lammetjesdag, sprookjesfeest, oogstfeest, schapen scheren, op zoek naar dierensporen, noem het maar op. Op de website van het NME te Culemborg staat de agenda met wanneer er een nieuwe activiteit plaatsvindt. En als je uit de buurt komt en een keer met de hele klas naar de kinderboerderij wilt, dan hoef je alleen maar te bellen naar kinderboerderij de Heuvel.


Kinderboerderij De Heuvel is in ieder geval goedgekeurd door onze jongens en we zullen er nog regelmatig naartoe gaan. En voor ons (groot)ouders is het er ook heerlijk vertoeven. Je kan er aan de picknicktafels zitten of gewoon in het gras. En niets is fijner dan te zien hoe je (klein)kinderen genieten van het samen buiten spelen en op ontdekkingstocht gaan over het terrein.


#Culemborg #kinderen #kinderboerderij #DeHeuvel #buitenspelen #natuur #dieren #ontspannen

29 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven