De Plantage


De Plantage. Als ik, als thrillerauteur, deze naam hoor bij de kaasboerderij waar wij sinds kort graag een stuk kaas halen, dan gaan alle alarmbellen af. Is het een sekte of een duister stuk grond waar lugubere dingen worden verbouwd? Ik zal je vertellen... Niets van dit alles. In de verste verte niet. Nadat ik mijn kilo kaas en wat andere streekproducten heb afgerekend, rij ik samen met mijn kinderen de korte route die de vrouw op de kaasboerderij aan mij heeft uitgelegd. Uiteraard nam ik een keer de verkeerde afslag, maar we kwamen uiteindelijk aan bij de Plantage; het stadspark van Culemborg.

Nu wonen we al geruime tijd in de Betuwe en ik weet dat het er prachtig is, maar sinds we de Plantage hebben ontdekt, zijn we er geregeld te vinden.

Hendrica Heldring schreef er een gedicht over in 1788. In die tijd mochten alleen de rijke Culemborgers rondwandelen 'boven de stad', zoals ze een wandeling in het stadspark destijds noemden. Hendrica had het over de 'lieve laanen' en 'donkre dreeven', 'te schaars bezogt, te min geëert'.

Midden negentiende eeuw (rond 1850) was de "Plantagie" toe aan een renovatie en kreeg tuinarchitect Louis Paul Zocher (1820 - 1915) de opdracht om een nieuw park te ontwerpen. Het was de eerste grote opdracht voor de latere vormgever van het Amsterdamse Vondelpark. Wanneer ik deze informatie lees over de geschiedenis van het park, ontgaat de link tussen het Vondelpark en de Plantage mij niet. Maar dat is niet de reden dat ik als geboren Amsterdamse zo geniet van dit stukje Culemborg. Louis Paul Zocher legt het park aan in de Engelse landschapsstijl. De oorspronkelijk architectuur is nog steeds goed zichtbaar omdat aanpassingen beperkt zijn gebleven.


Maar genoeg over de geschiedenis van het park. Wij genieten met volle teugen van de prachtige wandelpaden, de idyllische vijver met fontein, de aanwezige dieren (diverse vogelsoorten, knaagdieren en herten) en de speeltoestellen. En in "het seizoen" voegen we daar het vleugje spanning aan toe (altijd fijn voor een thrillerschrijfster), omdat er dan meerdere bomen van linten voorzien zijn en onze jongens heel hard roepen: 'oppassen mam, de "eikepossierups" zit hier!'


Mocht je een keer in de buurt zijn of gewoon hier in de omgeving wonen en op zoek zijn naar ontspanning (of in sommige gevallen een beetje spanning), ga dan vooral een keer langs stadspark de Plantage in Culemborg!
#park #dePlantage #Culemborg #ontspannen #dagjeuit #kinderen #rust #gezellig #Betuwe  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Instagram Social Icon

© 2018 DianavanHal.com

     Verba Montem@gmail.com